Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Απόψεις- σκέψεις - σημειώσεις

Καλώς ορίσατε στη Βεγγέρα!
Ανοίξαμε τα συρτάρια των γιαγιάδων μας και πήραμε τις συνταγές τους.
Βάλαμε την εμπειρία την φαντασία και το μεράκι μας και φτιάξαμε τον ιδανικό χώρο στο Ζαρό για να δοκιμάστε και να απολαύσετε γνήσιες Κρητικές γεύσεις.
Η «Bεγγέρα» από τα έξι πρώτα εστιατόρια που εντάχτηκαν το 2002 στο δύκτιο «Ψηλορείτη Γεύσεις» Εστιατόρια που προβάλουν και αξιοποιούν την Κρητική διατροφή.
Η πρόταση να τρώμε «Κρητικά» επανέρχεται πιο ισχυρή κάθε φορά που διαπιστώνουμε μέσα από την έρευνα αλλά και τη καθημερινή εμπειρία ότι η υγεία μας σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή μας.
 ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τα τυροκομικά, το μέλι, τα αρωματικά φυτά, τα χορταρικά και τόσα άλλα προϊόντα των Κρητικών βουνών, αποτελούν τη βάση για το θαύμα της Κρητικής κουζίνας.Η Κρητική διατροφή αναγνωρίζεται σήμερα από την διεθνή επιστημονική κοινότητα σαν το πλέον αντιπροσωπευτικό και ποιοτικό παράδειγμα της ονομαζόμενης Μεσογειακής Διατροφής, η οποία έχοντας σαν βάση τα λαχανικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά σε συνδυασμό με την χρήση του ελαιόλαδου συντελεί στην μακροζωία και ευζωία. Κρητική κουζίνα είναι από τις αρχαιότερες και πλέον εύγευστες γαστριμαργικές παραδόσεις στον κόσμο, με ποικιλία γευστικών και αρωματικών απολαύσεων.Το μυστικό της Κρητικής διατροφής βρίσκεται στην πλούσια ποικιλία των προϊόντων που παράγει η Κρητική γη και στο ελαιόλαδο το οποίο χρησιμοποιείται σε όλα τα πιάτα.Στο Ζαρό ,το ιστορικό χωριό της ρίζας του Ψηλορείτη με το ανέγγιχτο το φυσικό περιβάλλον και τους φιλόξενους κατοίκους, επιβιώνουν ακόμη και σήμερα όλα τα χαρακτηριστικά που συμβάλουν στη διατήρηση των παραδοσιακών διατροφικών συνηθειών της Κρήτης .Στη περιοχή του Ζαρού, υπάρχει μια υπέροχη φύση που προσφέρει απλόχερα τα αναγκαία υλικά και ποιοτικά προϊόντα.Οι νοικοκυρές με τη γνώση που στηρίζετε στη παράδοση αλλά και την ευρηματικότητα τους, αξιοποιώντας στο έπακρο την δυνατότητα των συνδυασμών που παρέχει η φύση δημιουργούν πλήθος γευστικών απολαύσεων
Η ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Το κρητικό διαιτολόγιο βασίζεται κυρίως εις τρόφιμα φυτικής προελεύσεως, δημητριακά, λαχανικά, φρούτα και ελαιόλαδον. Οι ελιές και το ελαιόλαδον συμβάλλουν μεγάλως εις την ζωτικότητα του οργανισμού του Κρητός. Εις τον ξένο επισκέπτη δίδεται η εντύπωσις ότι τα φαγητά των Κρητών κυριολεκτικώς κολυμβούν εις το λάδι. Το προϊόν αυτό χρησιμοποιείται εν αφθονία εις τη μαγειρικήν. Επίσης είναι απαραίτητον δια τη σαλάταν, την σούπαν και τα λαχανικά. Η κατανάλωση του ελαίου, αποτελεί ένα ιδιάζον χαρακτηριστικό του κρητικού διαιτολογίου, είναι η μεγαλύτερη-κατά πολύ - εις ολόκληρην την Ελλάδα ( Απόσπασμα έρευνας του Αμερικάνικου ιδρύματος Ροκφέλλερ 1948-1957 σε κατοίκους της Κρήτης.)       
Αν και σήμερα η διατροφή των Κρητικών είναι πιο κοντά στο δυτικό μοντέλο εντούτοις η μεγάλη κατανάλωση του ελαιόλαδου τους χαρίζει δυνατές καρδιές .