Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010

kοτόπουλο «Τυράβγουλο» της Σαντορίνης



Υλικά: 
¼ του φλιτζανιού «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Σητείας, Λασιθίου Κρήτης» 
1 κοτόπουλο (περίπου 2 κιλά), κομμένο σε μερίδες για κατσαρόλα Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 
1 φλιτζάνι ξερό κόκκινο κρασί 
2 φύλλα δάφνης 
2 μεγάλα αβγά, ελαφρώς χτυπημένα 
¾ του φλιτζανιού τριμμένο κεφαλοτύρι ή οποιοδήποτε σκληρό κίτρινο τυρί 
Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές της σούπας ΠΟΠ ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με αλάτι και πιπέρι και το σοτάρουμε στο καυτό λάδι, γυρίζοντάς το για να κοκκινίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το βάζουμε στην άκρη. Προσθέτουμε την κουταλιά λαδιού που μας έχει μείνει στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας ώσπου να ροδίσει, περίπου 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και το ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά ώσπου το αλεύρι να σκουρύνει λίγο και να ροδίσει, ένα με δύο λεπτά περίπου. Βάζουμε το κοτόπουλο πίσω στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για μια στιγμή. Χύνουμε μέσα το κρασί και αρκετό νερό, ίσα- ίσα να καλύπτει το κοτόπουλο. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ελαττώνουμε τη φωτιά σε σιγανή και σιγοβράζουμε το κοτόπουλο ώσπου να μαλακώσει αρκετά (το ελέγχουμε τρυπώντας με το πιρούνι), περίπου μία ώρα. Χτυπάμε τα αβγά ελαφρά σε ένα μικρό μπολ. Χύνουμε 3-4 κουταλιές από το ζωμό της κατσαρόλας μέσα στα αβγά σε αργή, σταθερή ροή χτυπώντας με ένα σύρμα, όπως κάνουμε για αβγολέμονο. Ανακατεύουμε μέσα το τυρί και χύνουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας για 1 με 2 λεπτά σε πολύ σιγανή φωτιά. Βγάζουμε τα φύλλα δάφνης. Σερβίρετε ζεστό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου