Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010

Καλιτσούνια Στειακά ανεβατά

Για τη ζύμη χρειαζόμαστε
• 3 κιλά αλεύρι.
• 3 ποτήρια Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο.
• 4 αυγά
• 3 ποτήρια ζάχαρη.
• 6 κουταλιές της σούπας μαγιά μπύρας (ή προζύμι).
• 1 ½ ποτήρι νερό.

Για τη γέμιση χρειαζόμαστε:
• 2 κιλά μυζήθρα (τριμμένη)
• 1 κιλό ζάχαρη
• 1 κουταλιά της σούπας μέλι
• Λίγη κανέλα

Εκτέλεση σε δέκα βήματα:

1.Διαλύομε τη μαγιά σε 1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό.

2.Προσθέτομε λίγο αλεύρι να γίνει πηχτός χυλός και αφήνομε το προζύμι να ανέβει. 3.Προσθέτομε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αυγά και το αφήνουμε να ανέβει.

4.Την τρίτη φορά προσθέτουμε και τα χτυπημένα αυγά, τα ζυμώνομε όλα μαζί και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει.

5.Για την γέμιση ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.

6.Ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε μέγεθος μικρού πιάτου.

7.Στη μέση κάθε φύλλου βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και το τραβάμε προσεχτικά μέχρι να σκεπαστεί.

8.Για να τα φτιάξουμε τετράγωνα διπλώνουμε το φύλλο από τις δύο αντίθετες πλευρές προς τα μέσα και κάνουμε το ίδιο με τις δύο άλλες αντίθετες πλευρές.

9. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν (περίπου 2 ώρες).

10 Τα αλείφουμε με αυγό χτυπημένο, τα πασπαλίζουμε με σησάμι και τα ψήνουμε.

Επειδή είναι χρονοβόρα συνταγή, όχι δύσκολη, φτιάξτε πολλά να δώσετε και στη γειτόνισσα .

Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010

κοτόπουλο μιλανέζα


Οι συνταγές είναι σαν τα Αγγλικά…..Κάνεις μαθήματα μικρός ,νομίζεις ότι δεν ξέρεις τίποτα, αλλά μεγάλος πια, ξαφνικά σου έρχονται λέξεις και φράσεις και σε αφήνουν κατάπληκτο…!!!
Έβαλα στη κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το κοτοπουλάκι να σοταριστούν . Θυμήθηκα από την Ψαρόσουπα τα καρότα και το σέλινο που περίσσεψαν ..και αποφάσισα να τα ρίξω μέσα…. « θα το αυγοκόψω στο τέλος σκέφτηκα …και τότε ήρθε στο μυαλό μια φράση «Κοτόπουλο Μιλανέζα»…!!
Αυτό είναι…!!! Χαμογέλασα και έτρεξα στο lap-top….έβαλα στην αναζήτηση κοτόπουλο μιλανέζα….!!!! Και yupiiiii..!!! είχα ξεκινήσει σωστά…Είναι η πρώτη φορά που θα το μαγειρέψω , η πρώτη που θα δοκιμάσω τη γεύση , αν και χρόνια πρέπει να υπήρχε στο «σκληρό» του μυαλού μου....


1 κοτόπουλο σε μερίδες
• 4 κούπες νερό
• 1 κρεμμύδι
• 1 καρότο
• λίγο σέλινο

για το ρύζι:
• 2 κούπες ρύζι σπυρωτό
• 2 κούπες ζωμό κότας + 3 νερό

για τη σάλτσα , 
• 2 κούπες γάλα , 
• 1/2 κούπα ζωμό κότας
• 3 κουταλιές κορν φλάουρ και 1 αυγό λίγο χυμό λεμονιού


Σοτάρετε ελαφριά τα λαχανικά και το κοτόπουλο καλύψτε με νερό και αφήστε να βράσει το κοτόπουλο. Βάλτε κοτόπουλο κ λαχανικά σε μιά πιατέλα , κρατήστε το ζωμό. Βράστε το ρύζι στο ζωμό που κρατήσατε από το κοτόπουλο . Βάλτε το ρύζι σε φόρμα . Ετοιμάστε τη σάλτσα: Σε μισή κούπα ζωμό, διαλύστε το κορν φλάουρ. Ζεστάνετε το γάλα , ρίξτε μέσα το κορν φλάουρ κι ανακατέψτε ,προσθέστε ένα αυγό με χυμό λεμονιού χτυπημένο ανακατέψτε 1-2 λεπτά και κατεβάστε. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Ξεκαλουπώστε το ρύζι σε μια μεγάλη πιατέλα, βάλτε το κοτόπουλο γύρω-γύρω και περιχύστε με τη σάλτσα, προσθέτοντας, αν θέλετε, τριμμένο τυρί. 

(στη συνταγή υπήρχε βούτυρο που παρέλειψα γιατί είχα χρησιμοποιήσει λάδι στο σοτάρισμα ..κανονικά έπρεπε να βράσω χωρίς σοταρισμα...αλλα εγώ πάντα "περίπου" κάνω τις συνταγές...)

Ψαρόσουπα με ροφοσφυρίδα ( για 2 άτομα)

1 Ψάρι 900+ γρ περίπου
4 πατάτες
6-7 καρότα
6-7 κολοκυθάκια μικρά
2 τομάτες
2 κρεμμύδια
2 σέλινα (τα κοτσάνια)

Βάζω λάδι στη κατσαρόλα ρίχνω τα λαχανικά κομμένα (τις πατάτες μεγαλύτερες) και βάζω νερό ίσα να τα σκεπάζει. Όταν μείνει το μισό ζουμί ακουμπάω το ψάρι καθαρισμένο κ κομμένο πάνω στα λαχανικά και προσθέτω νερό ίσα να ακουμπάει το ψάρι. Κλείνω με το καπάκι για 20-30 λεπτά.
Το φαγητό είναι έτοιμο και αποσύρω τα λαχανικά, μένει ενα παχύ ζουμάκι, αυτό τώρα,
1. Σερβίρω ψάρι και λαχανικά σε βαθύ πιάτο και μιά κουταλιά απο το ζουμί
2. προσθέτω αλλη τόση ποσότητα νερού , βάζω ρύζι και το αυγοκόβω με λεμόνι.
3. προσθέτω νερό και τα μισά λαχανικά περασμένα απο το μύλο λαχανικών.

καλή σας όρεξη...σήμερα βρέχει.. :)))) οτι πρέπει η σουπίτσα...!

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010

Σύγλινα μέ αυγά


υλικά
300 γραμμάρια σύγλινα
4 αυγά
αλάτι
πιπέρι
Σε ένα τηγάνι βάζουμε τα σύγλινα (αφού τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια και αφαιρέσουμε το λίπος),και τα τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά.
Χτυπάμε τα αυγά με ελάχιστο αλάτι και πιπέρι και περιχύνομε τα σύγλινα.
Οταν ψηθεί το σφουγγάτο απο τήν μια πλευρά το γυρίζουμε να ψηθεί και απο τήν άλλη.
Καλή σας όρεξη..
Για σάς που δέν ξέρετε τι είναι τα σύγλινα ,να πούμε οτι είναι ένας απο τους τρόπους διατήρησης του κρέατος.Είναι το γνωστό κουρουπιαστό κρέας η κρέας τής κουρόυπας.Ο τρόπος συντήρησης είναι πανάρχαιος και ευρύτατα διαδεδομένος στο βυζαντινό κόσμο.
Τα σύγλινα είναι κομματάκια χοιρινό κρέας μαζί με τα κόοκαλα τα οποία τσιγαρίζονται με λάδι και κρεμύδι,τα οποία τα αφήνουμε να ψηθούν για 15-20 λεπτά.
Σ ένα άλλο τσικάλι λιώνουμε προβιά του χοίρου για να βγάλει λίπος ,ρίχνομε μέσα τα κομμάτια απο το χοιρινό κρέας που έχομε μισοψήσει και τα σκεπάζομε με λίπος.Με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται για πολύ καιρό.
Τα σύγλινα συνδιάζονται και με πατάτες,με χόρτα,μέ αυγά η και σκέτα..
(από το βιβλίο τής Μαρίας και του Νίκου Ψιλάκη-Κρητική παραδοσιακή κουζίνα)

Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010

Γαριδομακαρονάδα

Υλικά
-1 κιλό γαρίδες φρέσκες ή κατεξυγμένες
-4 σκελίδες σκόρδο
-1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
-1 κιλό ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
-1/2 φλιτζάνι λάδι
-1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι
-αλάτι,πιπέρι



Προετοιμασία
Τσιγαρίζουμε σ΄ένα τηγάνι το λάδι με το σκόρδο και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις ντομάτες,το αλάτι και το πιπέρι και το αφήνουμε για 5-7 λεπτά. Ρίχνουμε τις γαρίδες και 1 ποτήρι νερό και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν οι γαρίδες. Εαν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Εν τω μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια και τα σουρώνουμε βάζοντας αν θέλουμε και λίγο βούτυρο. Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα με τις γαρίδες προσθέτουμε τα μακαρόνια μέσα και ανακατεύομε.

kοτόπουλο «Τυράβγουλο» της Σαντορίνης



Υλικά: 
¼ του φλιτζανιού «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Σητείας, Λασιθίου Κρήτης» 
1 κοτόπουλο (περίπου 2 κιλά), κομμένο σε μερίδες για κατσαρόλα Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 
1 φλιτζάνι ξερό κόκκινο κρασί 
2 φύλλα δάφνης 
2 μεγάλα αβγά, ελαφρώς χτυπημένα 
¾ του φλιτζανιού τριμμένο κεφαλοτύρι ή οποιοδήποτε σκληρό κίτρινο τυρί 
Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές της σούπας ΠΟΠ ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με αλάτι και πιπέρι και το σοτάρουμε στο καυτό λάδι, γυρίζοντάς το για να κοκκινίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το βάζουμε στην άκρη. Προσθέτουμε την κουταλιά λαδιού που μας έχει μείνει στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας ώσπου να ροδίσει, περίπου 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και το ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά ώσπου το αλεύρι να σκουρύνει λίγο και να ροδίσει, ένα με δύο λεπτά περίπου. Βάζουμε το κοτόπουλο πίσω στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για μια στιγμή. Χύνουμε μέσα το κρασί και αρκετό νερό, ίσα- ίσα να καλύπτει το κοτόπουλο. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ελαττώνουμε τη φωτιά σε σιγανή και σιγοβράζουμε το κοτόπουλο ώσπου να μαλακώσει αρκετά (το ελέγχουμε τρυπώντας με το πιρούνι), περίπου μία ώρα. Χτυπάμε τα αβγά ελαφρά σε ένα μικρό μπολ. Χύνουμε 3-4 κουταλιές από το ζωμό της κατσαρόλας μέσα στα αβγά σε αργή, σταθερή ροή χτυπώντας με ένα σύρμα, όπως κάνουμε για αβγολέμονο. Ανακατεύουμε μέσα το τυρί και χύνουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας για 1 με 2 λεπτά σε πολύ σιγανή φωτιά. Βγάζουμε τα φύλλα δάφνης. Σερβίρετε ζεστό. 

Γλυκοκολοκύθα κριθαρότο



4-5 φέτες κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια
1 κρεμμύδι ψιλικομμένο
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
λάδι
Σταφίδες 2 κ.σ.
¼ τυρί φέτα κομμένη σε κυβάκια
300 γρ κριθαράκι μέτριο 
1 κ.γ. μαργαρίνη
1 ξυλάκι κανέλα , αλατοπίπερο , ίσως λίγη ζάχαρη αν η κολοκύθα δεν είναι καλά μεστωμένη 

Σε ένα ταψάκι βάζουμε το κρεμμύδι, τη κολοκύθα , χυμό πορτοκάλι, λάδι ,αλατοπίπερο, κανέλα.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο. Σε μια κατσαρολίτσα λιώνουμε τη μαργαρίνι και σοτάρουμε το κριθαράκι καλά (να σκουρύνει) . Προσθέτουμε αλατοπίπερο και νερό και βράζουμε αλτεντε ( να κρατάει στο δόντι και να είναι ζουμάτο. Το προσθέτουμε στη κολοκύθα και τα κομμάτια της φέτας και αφήνουμε στο φούρνο να ψηθεί το φαγητό.

Tips….Στη Κρήτη συνηθίζουμε να τρώμε την κολοκύθα τηγανητή σβησμένη με ξύδι και ένα κλαδάκι δεντρολίβανο , αρισμαρί.