Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΛΛΙΤΣΟΥΝΙΑ Λυχναράκια







ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
500 γρ (4 φλιτζάνια) αλεύρι μαλακό
2 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού μαγιά του φούρναρη
1 πακετάκι στιγμιαία μαγιά
240 ml (1 φλιτζάνι) γάλα χλιαρό
120 ml (½ του φλιτζανιού) ελαιόλαδο
140 γρ (2/3 του φλιτζανιού ζάχαρη
2 αυγά
1 πρέζα αλάτι
3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
1 κγ κόλιανδρο και 1κγ μαστίχα κοπανισμένα


Για τη γέμιση
480 γρ (4 φλιτζάνια) μυζήθρα γλυκιά ή ανθότυρο
2 κρόκους αυγού
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας  ξύσμα λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας  κανέλα
2 κουταλάκια του γλυκού αλεύρι
6 κουταλιές της σούπας  ζάχαρη
κανέλα για να πασπαλίσουμε τη γέμιση
2 κρόκους αυγού, διαλυμένους σε λίγο νερό (για να αλείψουμε τα καλλιτσούνια)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα προσθέτοντας λίγο αλεύρι (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) και την αφήνουμε να φουσκώσει. Ή, αν χρησιμοποιήσουμε στιγμιαία μαγιά, απλώς την προσθέτουμε στο αλεύρι και συνεχίζουμε με τη συνταγή. Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη σε μια μεγάλη γαβάθα μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι, το γιαούρτι και το μείγμα της μαγιάς με το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και σιγά προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι με τα χέρια σας. Ζυμώνουμε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια για 5 λεπτά περίπου. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Περνάμε το τυρί από το μύλο των λαχανικών, αν έχουμε. Αλλιώς το λιώνουμε με ένα πιρούνι ή με το εργαλείο του πουρέ. Ανακατεύουμε τους κρόκους του αυγού, τη βανίλια, το μέλι, το ξύσμα λεμονιού, τη μισή κανέλα και το βούτυρο μέχρι να αναμειχθούν καλά. Κατόπιν προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Ανοίγουμε τη ζύμη και την κόβουμε στρογγυλά κομμάτια (διαμέτρου 10 εκ.) με ένα φλιτζάνι ή με τον κόφτη της ζύμης. Χρησιμοποιώντας ένα υγρό κουτάλι, βάζουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο κάθε κομματιού και στη συνέχεια κάνουμε πτυχές στις άκρες των καλλιτσουνιών σε 8 περίπου σημεία για να μοιάζουν με λυχνάρια. Αλείφουμε τα καλλιτσούνια με το μείγμα του αυγού με το νερό και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κανέλα. Βάζουμε τα καλλιτσούνια σε βουτυρωμένη λαδόκολλα και ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά.


Δοσολογία για 24-26 τεμάχια

ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ  ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ ΟΠΩΣ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ , ΔΑΦΝΗ, ΜΑΡΑΘΟ, ΔΥΟΣΜΟ, ΒΑΣΙΛΙΚΟ, ΑΝΗΘΟ, ΜΥΡΤΙΑ, ΘΥΜΑΡΙ, ΡΙΓΑΝΙ, ΔΙΚΤΑΜΟ, ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑα, ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ κ.α. ΠΡΟΣΘΕΤΑΙ ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑ ΣΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΜΑΣ. ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ 3-4 ΚΛΑΡΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΣ (ΦΡΕΣΚΑ Η ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ) ΜΕ 2 ΚΟΥΠΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΕ ΑΔΙΑΦΑΝΕΣ ΓΥΑΛΙΝΟ Η ΠΗΛΙΝΟ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ 2-3 ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΦΑΙΡΟΝΤΑΣ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ.
http://www.grecotel.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου