2 κιλά αλεύρι
500 γρ ζάχαρη
200γρ χυμό πορτοκάλι
150γρ νερό
100γρ αλουσά* ( σταχτόνερο)
50 γρ μαγιά
10γρ κανέλα
10γρ γαρίφαλο
Σε μια λεκάνη βάζουμε τη ζάχαρη, τη κανέλα, τα γαρίφαλα, την αλουσά, το χυμό και τη μαγιά, που έχουμε διαλύσει σε χλιαρό νερό και προσθέτουμε αργά το αλεύρι. Φτιάχνουμε ένα σκληρό ζυμάρι.Αφήνουμε να ξεκουραστεί 2 ώρες.
Πλάθουμε κουλούρια και διακοσμούμε.
Διακόσμηση : παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ζύμης και ανοίγουμε φύλλο.Με ένα μαχαιράκι κόβουμε φυλλαράκια και τα πιέζουμε με μια τσατσάρα για σχηματίσουμε τα νεύρα του φύλλου. Τα τοποθετούμε κυκλικά στο κουλούρι και σχηματίζουμε τριανταφυλλάκια. Μπορούμε να φτιάξουμε σταφύλια , φτιάχνοντας μικρά μπαλάκια ζύμης και ένα μακρύ κορδόνι και σχηματίζουμε το σταφύλι.
Αλουσά : Ρίχνουμε σε μία λεκάνη 300γρ χλιαρό νερό και 200 γρ στάχτη. Ανακατεύουμε αφήνουμε να κατασταλάξει και σουρώνουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου