Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

Πελτές κυδώνι ή κυδωνόπαστο και κυδώνι γλυκό του κουταλιού


Γλυκό κυδώνι και κυδωνόπαστο .... και ζήτω η Ελληνίδα μάνα που μεγάλωσε γενιές ολόκληρες με την οικονομία και σωστή διαχείριση τοπικών εποχιακών υλικών ....αντίθετα με την σπατάλη υλικών που γίνετε σε όλες αυτές εκπομπές μαγειρικής ..νομίζω εννέα στον αριθμό ή δέκα ? έχασα το λογαριασμό...


λοιπόν συνταγή για το κυδωνόπαστο
χρησιμοποιούμε ότι θα νόμιζε κανείς ότι είναι για πέταμα . Ότι απέμεινε από τα κυδώνια που καθαρίσαμε για να κάνουμε γλυκό του κουταλιού , και εδώ είναι ο ύμνος για την Ελληνίδα μάνα νοικοκυρά.

Τα φλούδια περιέχουν την πηκτίνη για να γίνει  το γλυκό μας.  Βράσουμε τα φλούδια και τις  κουκούτσια και τα "αποκαθαριδια" από τα κυδώνια και ένα δυο κυδώνια και περνώντας το μέσα από ένα τουλπάνι στύβουμε καλά το ζουμί  και ότι καθαρό ζουμί πάρουμε πλέον το βράζουμε 1:1 με τη ζάχαρη και κάνουμε τον πελτέ κυδωνιού. Προσοχή θέλει κατσαρόλα με παχύ πάτο και ανακάτεμα συνέχεια μέχρι να δέσει...γιατί κολλάει εύκολα.

Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010

σουτζουκάκια

Για τα σουτζουκάκια

1 κιλό κιμά χοιρινό
2 αυγά
3-4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
φρυγανιά μουσκεμένη σε τσίπουρο
1 κ.γ κοφτό αλάτι
1 κ.γ. κοφτό πιπέρι
2 κ.γ κύμινο
1 κ.γ γλυκάνισο

για τη σάλτσα

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά , 2 δαφνόφυλλα
3-4 τομάτες περασμένες στο μουλτυ
ελαιόλαδο

Αναμειγνύουμε τα υλικά για τα σουτζουκάκια.  Ζυμώνουμε πολύ καλά και τα πλάθουμε. Τα περνάμε από τηγάνι να ψηθούν καλά. Σε μια πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα υλικά για τη σάλτσα προσθέτουμε νερό και αφήνουμε να ψηθεί. Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη ρίχνουμε μέσα τα σουτζουκάκια να πάρουν μια βράση και σβήνουμε τη φωτιά.

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

Μυζηθρο-κέικ.

1 πακέτο  μπισκότα Digestive 
μια κουταλιά μεγάλη (50γρ.) βούτυρο λιωμένο
1 σφηνάκι λικέρ της αρεσκείας σας
500 γρ. φρέσκια μυζήθρα Κρήτης
2 μεγάλες κουταλιές γιαούρτι
4 μεγάλες κουταλιές ζάχαρη άχνη
250 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

2 βανίλιες
γλυκό του κουταλιού φράουλα ή  βύσσινο



Χτυπάμε την κρέμα με τη ζάχαρη στο μίξερ και κάνουμε μια σφιχτή σαντιγί. Κρατάμε στην άκρη. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ τη μυζήθρα το γιαούρτι και τις βανίλιες και χτυπάμε μέχρι να γίνει λεία "κρέμα". Ανακατεύουμε με τη σαντιγί και βάζουμε στο ψυγείο.
Βάζουμε στο μπλέντερ τα μπισκότα ,το λικέρ και  το  βούτυρο λιωμένο και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη . Στρώνουμε σε στρογγυλό ταψάκι και ψήνουμε 10 λεπτά σε δυνατό φούρνο. Βγάζουμε και  ανακατεύουμε πάλι . Μοιράζουμε τη μπισκοτοζύμη σε κοντά ποτήρια
βάζουμε μια παχιά στρώση μίγμα τυριού, και μια γλυκό κουταλιού. Στολίζουμε με ένα φυλλαράκι μέντας.



Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

Σνίτσελ στη σφολιάτα.


                                                                         " πιο δύσκολο είναι να βγάζεις φωτογραφία παρά να μαγειρεύεις!!! "




μισό φύλλο σφολιάτας
2 σνίτσελ
2 φέτες τομάτα
2 φέτες πιπεριάς
2 φέτες τυρί gounda
2 κουταλιές ανθότυρο
μαϊντανό , αλατοπίπερο.

Περάστε τα σνίτσελ από το τηγάνι . 
Βάλτε ένα σνίτσελ πάνω στη σφολιάτα
Βάλτε τυριά και λαχανικά , ξανά ένα σνίτσελ
Σκεπάστε με τη σφολιάτα , κλείστε τη καλά , περάστε τη με αυγό, βάλτε τη στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Μιλφέιγ εύκολη

Υλικά:
1 φύλλο έτοιμης σφολιάτας,
1 λίτρο γάλα φρέσκο ,
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα,
200γρ κορν-φλαουρ,
2 αυγά, βανίλια υγρή.

Βάλτε στο ταψί  ένα φύλλο σφολιάτας και κόψτε το σε 12 κομμάτια ( 4Χ3) .Βαλτε στο φούρνο και ψήστε την.
Bάλτε σε κατσαρολάκι τα υπόλοιπα υλικά και φτιάξτε τη κρέμα. Βάλτε τη στο ψυγείο να κρυώσει.

Συναρμολογήστε τη μιλφέιγ και πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη. (Την επόμενη φορά θα βάλω και κομματάκια φράουλας μέσα...)

Γλυκάκι Vagopoulaki


΄ Ένα γλυκό πανεύκολο στη παρασκευή του και πεντανόστιμο στη γεύση του . Μπορεί να έχει κάποια άλλη ονομασία αλλά εγώ το ονόμασα έτσι από τον φίλο που μου έδωσε τη συνταγή.

500γρ κρέμα γάλακτος 
500γρ φυτική κρέμα γάλακτος
250γρ ζάχαρη άχνη και 4 βανίλιες
1 κουτί πτι-μπερ μπισκότα 
1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
350 γρ κουβερτούρα
100γρ βούτυρο 
2 αυγά
κάποιο λικέρ.

Χτυπάμε τις κρέμες με την άχνη και τις βανίλιες στο μίξερ μέχρι να γίνουν πολύ σφιχτή σαντιγί .
Βρέχουμε τα μπισκότα στο γάλα με το λικέρ τα στρώνουμε σε πυρέξ. Στρώνουμε τη μισή σαντιγί , βάζουμε άλλη μία στρώση μπισκότα, και στρώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί.
Σε μπεν-μαρί βάζουμε το βούτυρο και τη κουβερτούρα  , ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να λιώσουν. Σουρώνουμε το γάλα που βρέξαμε τα μπισκότα ,  προσθέτουμε τα αυγά .  Χτυπάμε  και το προσθέτουμε στη κουβερτούρα ανακατεύουμε και περιμένουμε να κρυώσει λίγο . Στρώνουμε πάνω στη σαντιγί και βάζουμε στο ψυγείο. (Μην παραλείψετε το αυγό από τη  σος γιατί δεν θα γυαλίζει και  θα είναι σκληρή. )


μεζέδες της ρακής

Και στις δύο φωτογραφίες τα προϊόντα είναι ίδια!!

αγκινάρα τουρσί
ασκορδουλάκοι ή βολβοί
ελιές
προσφυγικό (ξύγαλο )
καρότο
απάκι (καπνιστό χοιρινό)
τομάτα
ρόκα

όταν η κουζίνα της μαμάς γίνεται gourmet..!!!

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

σαλάτα με βασιλικό και ξύγαλο Κρητικό.

μαρούλι
τομάτα
πιπεριά
καρότο
κουνουπίδι
μαϊντανό
αγγούρι
φρέσκο κρεμμυδάκι
ελαιόλαδο
παξιμαδάκια

tips:  φρέσκο βασιλικό και μια μεγάλη κουταλιά ξύγαλο Κρητικό

κοτόπουλο με λαχανικά στο φούρνο

1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
4 κολοκυθάκια,
4 τομάτες,
2 μελιτζάνες,
4 πατάτες,
2 πιπεριές,
4 καρότα,
6 σκελίδες σκόρδο ακαθάριστες.
2 κρεμμύδια,
μαϊντανό, άνηθο, ελαιόλαδο,αλατοπίπερο

Πλένουμε ναι κόβουμε τα λαχανικά τα στρώνουμε στο ταψί βάζουμε το κοτόπουλο επάνω. Ρίχνουμε αλατοπίπερο λάδι και νεράκι και βάζουμε στο φούρνο για 50 περίπου λεπτά.

ομαθιές

Παχύ έντερο ενός γουρουνιού
500 γρ συκώτι
500 γρ ρύζι
αλάτι , πιπέρι, ρίγανη

Πλένουμε τα έντερα και τα βάζουμε για 4 μέρες σε μια λεκάνη με νερό , που το αλλάζουμε συχνά. Στη λεκάνη ρίχνουμε φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού.
βράζουμε το ρύζι σε ζωμό κρέατος και ρίχνουμε μέσα το συκώτι , το οποίο έχουμε τηγανίσει και ψιλοκόψει, αλάτι, πιπέρι,ρίγανη. Γεμίζουμε τα έντερα και τα βράζουμε για λίγη ώρα.
 Στη γέμιση αν θέλουμε προσθέτουμε μυζήθρα ,αμύγδαλα,σταφίδες.

Λοιπόν αν χρόνια μετά υπάρχει αυτό το blog ,και διαβαστεί από τα εγγόνια μου , θα αναρωτηθούν .."τι στο καλό έτρωγαν αυτοί" .... αλλά σας διαβεβαιώνω ότι η νοστιμιά είναι άπαιχτη ...

χοιρινό με αγγιναρόφυλλα και γαλατσίδες

1 κιλό χοιρινό
1 κιλό γαλατσίδες
10 αγγιναρόφυλλα
1/2 ποτήρι λάδι
2 κρεμμύδια
1 ματσάκι μάραθο
χυμό από 1-2 λεμόνια
μια κ.γ. αλεύρι , αλατοπίπερο

Τσιγαρίζουμε το κρέας με το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο νερό.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, το βγάζουμε από τη κατσαρόλα και βάζουμε τα αγγιναρόφυλλα και το μάραθο , σε 10 λεπτά και τις γαλατσίδες, λίγο νεράκι και όταν είναι σχεδόν έτοιμο βάζουμε ξανά το κρέας . Στο τέλος ρίχνουμε και το αλευρολέμονο αφήνουμε να πάρει μια βράση το φαγητό και σβήνουμε.

Αρνίσια συκωταριά στιφάδο

1 συκωταριά
4 κρεμμύδια
4 τομάτες
1/2 ποτήρι λάδι
ξύδι, νερό, αλάτι
πιπέρι,ρίγανη,δάφνη
μπαχάρι.

Τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο τη συκωταριά με το κρεμμύδι για 10 λεπτά  και προσθέτουμε τις τομάτες χοντροκομμένες , και τα καρυκεύματα και ψήνουμε για 35-40 λεπτά. Λίγο πριν κλείσουμε τη φωτιά προσθέτουμε λίγο ξύδι.

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

σαρικόπιτες χωρίς λόγια









χορτόπιτες

1-2 κιλά διάφορα χόρτα άγρια - γιαχνερά
μυρώνια ,καυκαλίδες, γαλατσίδες τσόχοι, μαραθα, κουτσουνάδες, σταφυλίνακας, πρασάκια, λαγουδοπαξιμαδα κλπ
1 κιλό αλεύρι
νερό
λάδι
χυμό από 1 λεμόνι
1σφηνάκι ρακή αλάτι.

Τσιγαρίζουμε τα χόρτα και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Ζυμώνουμε αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και ανοίγουμε φύλλο . Κόβουμε σε τετράγωνα. Βάζουμε στο κέντρο μια κ.γ. από τα τσιγαρισμένα χόρτα και κλείνουμε σε φακελάκι (σταυρωτά) . Τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο.

Γαρδούμια με κολοκύθια

1 κοιλιά και έντερα αρνιού
1 κιλό κολοκύθια
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 μεγάλες ξυσμένες τομάτες
1/2 ποτ. ελαιόλαδο
αλατοπίπερο

Καθαρίζουμε και πλένουμε κοιλιά και έντερα και τα αφήνουμε για λίγο σε μια λεκάνη με νερό και λεμόνι .
Κόβουμε τη κοιλιά λωρίδες και τυλίγουμε με τα εντεράκια. Τσιγαρίζουμε τα γαρδούμια στο λάδι, και ρίχνουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τη τομάτα και λίγο νερό. Προσθέτουμε σε λίγο και τα κολοκύθια αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να ψηθεί το φαγητό σε χαμηλή φωτιά.

Κουλούρι ξομπλιαστό

2 κιλά αλεύρι
500 γρ ζάχαρη
200γρ χυμό πορτοκάλι
150γρ νερό
100γρ αλουσά* ( σταχτόνερο)
50 γρ μαγιά
10γρ κανέλα
10γρ γαρίφαλο

Σε μια λεκάνη βάζουμε τη ζάχαρη, τη κανέλα, τα γαρίφαλα, την αλουσά, το χυμό και τη μαγιά,  που έχουμε διαλύσει σε χλιαρό νερό και προσθέτουμε αργά το αλεύρι. Φτιάχνουμε ένα σκληρό ζυμάρι.Αφήνουμε να ξεκουραστεί 2 ώρες.
Πλάθουμε κουλούρια και διακοσμούμε.


Διακόσμηση : παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ζύμης και ανοίγουμε φύλλο.Με ένα μαχαιράκι κόβουμε φυλλαράκια και τα πιέζουμε με μια τσατσάρα για σχηματίσουμε τα νεύρα του φύλλου. Τα τοποθετούμε κυκλικά στο κουλούρι και σχηματίζουμε τριανταφυλλάκια. Μπορούμε να φτιάξουμε σταφύλια , φτιάχνοντας μικρά μπαλάκια ζύμης και ένα μακρύ κορδόνι και σχηματίζουμε το σταφύλι.
Αλουσά : Ρίχνουμε σε μία λεκάνη 300γρ χλιαρό νερό και 200 γρ στάχτη. Ανακατεύουμε αφήνουμε να κατασταλάξει και σουρώνουμε.

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010

Λαχανοντολμάδες

Υλικά
1 μεγάλο λάχανο αφράτο, όχι σφιχτό
350 γρ. κιμά χοιρινό 
1 φλυτζάνα ρύζι καρολίνα καλά πλυμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
2 ντομάτες περασμένες στο μουλτυ 
μαϊντανό και άνηθο ψιλοκομμένα 
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο


Μέθοδος
Ζεματάμε το λάχανο, βγάζουμε τα φύλλα και κόβουμε τα σκληρά κοτσάνια. Ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το ρύζι, την ντομάτα, αλάτι-πιπέρι, ελαιόλαδο και μαϊντανό , άνηθο.
Γεμίζουμε τους λαχανοντολμάδες και τους τυλίγουμε όχι πολύ σφιχτά γιατί δεν θα μπορέσει να φουσκώσει καλά το ρύζι.
Τους στρώνουμε σε πλατιά κατσαρόλα, αφού πρώτα έχουμε βάλει στον πάτο όσα φύλλα μας περίσσεψαν ή δεν μπορούν να τυλιχθούν, τους περιχύνουμε με ελαιόλαδο, ρίχνουμε νερό να τους σκεπάζει και βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να μην ανοίξουν στο βράσιμο.
Βράζουμε για 20 λεπτά και αν θέλουμε τους αυγοκόβουμε, αλλιώς σερβίρουμε με γιαούρτι.

Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010

τηγανιτές φράουλες και μπανάνες






ΥΛΙΚΑ:

5 κρόκοι αυγών

5 ασπράδια αυγών
150 γρ. αλεύρι
100 γρ. γάλα
1 πρέζα αλάτι
500 γρ. φράουλες μεγάλες
λάδι για τηγάνισμα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΕΣΤΗ ΣΩΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:
200 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
200 γρ. κρέμα γάλακτος 

Ετοιμάζουμε ένα χυλό ανακατεύοντας τους κρόκους, το αλεύρι, 
το αλάτι και το γάλα.
Στο τέλος ρίχνουμε τα ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα και 
αφήνουμε το χυλό να μείνει για 40 λεπτά. 
Πλένουμε τις φράουλες και αφού τις στεγνώσουμε καλά, αφαιρούμε
το κοτσάνι και τις περνάμε ανά τρεις σε καλαμάκι.
Τις βουτάμε μέσα στο χυλό και τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν 
ένα ρόδινο χρώμα. Τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει 
το λάδι.
Τις σερβίρουμε ζεστές με τη ζεστή σως σοκολάτας*.


Έκανα ακριβώς ότι περιγράφει ο κ.Παρλιάρος "στις γλυκές αλχημείες" προσθέτοντας και μερικές μπανάνες και μια μαρέγκα  ...
το γευστικό αποτέλεσμα... Απροσδόκητο!!!!  
οι καλεσμένοι μου έφαγαν άλλο γλυκό γιατί αυτό το έφαγα εγώ .

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

χοχλοί με χλωροκούκια

1 κιλό χοχλιούς
1 κιλό χλωροκούκια
1/2 ποτήρι λάδι
2-3 σκελίδες σκόρδο ακαθάριστο
1-2 φρέσκια τομάτα
μάραθα
ξύδι

καθαρίζουμε τους χοχλιούς κατά τα γνωστά
(αν δεν ξέρετε ρωτήστε με εδώ ή info@vegerazaros.gr), καθαρίζουμε και πλένουμε τα κουκιά.
Βάζουμε το λάδι στη κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε για λίγο τους χοχλιούς. Προσθέτουμε τη τομάτα τα μάραθα, τα σκόρδα αλατοπίπερο και 1-2 ποτήρια νερό και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου. Λίγο πριν κλείσουμε τη φωτιά ρίχνουμε 2-3 κουταλιές ξύδι.

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

Κεικ κακάο

Υλικά

150γρ λάδι
250γρ ζάχαρη
3  αυγά
250γρ γάλα  
80γρ κακάο
1κγ σόδα
1κγ μπέικι
300γρ αλεύρι (που φουσκώνει μόνο  του)

σιρόπι : 1,5 ποτήρι νερό - 1,5 ζάχαρη
1/2 κσ κακάο

Με τη σειρά που γράφω τα υλικά τα βάζουμε στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε το γλυκό για 15 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα. Ψήνουμε στους 180.
Βράζουμε το σιρόπι και το ρίχνουμε ζεστό στο γλυκό μετά από 10-15 λεπτά αφού το βγάλουμε από το φούρνο.  ( Μπορείτε να χτυπήσετε κρέμα γάλακτος να κάνετε μια σφιχτή σαντιγί και να σερβίρετε με κάποιο σιρόπι.)

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010

Κουνέλι με ασκολύμπρους

1 κουνέλι κομμένο σε μερίδες
1 κιλό ασκολύμπροι
1 μεγάλο κρεμμύδι
 ελαιόλαδο
χυμός λεμονιού
αλάτι - πιπέρι.

Τσιγαρίζουμε το κουνέλι στο ελαιόλαδο να κοκκινίσει καλά και το βγάζουμε από τη κατσαρόλα.
Έχουμε καθαρίσει και πλύνει καλά τους ασκολύμπρους και τους βάζουμε στην ίδια κατσαρόλα με το κρεμμύδι να τσιγαριστούν και αυτοί λίγο. Βάζουμε και το κουνέλι. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε νερό αφήνουμε να ψηθεί και ρίχνουμε το λεμόνι ή και αυγολέμονο αν μας αρέσει.

κουνέλι γεμιστό με τυριά και δαμάσκηνα


Υλικά

1 κουνέλι μέτριο 
1/2 κιλό µυζήθρα ξινή , 250 γρ φέτα ,200γρ γιαούρτι , 1 αυγό
ψιλοκομμένα δαμάσκηνα
½ φλιτζάνι λάδι
δυόσμο, αλάτι, πιπέρι
ΜέθοδοςΛέμε στο κρεοπώλη να μας αφαιρέσει τα πόδια του κουνελιού. Κάνουμε ένα  μίγμα με τα τυριά,το γιαούρτι , αυγό, τα δαμάσκηνα και το δυόσμο. 
Αλείψουµε το κουνέλι µε λάδι, αλατοπιπερώνουμε το γεµίζουµε µε τα τυριά. Μετά το ράβουµε µε κλωστή, το τυλίγουµε σε λαδόκολλα και το δένουµε. Το ψήνουµε σε χαµηλή θερµοκρασία στον φούρνο 40-45 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το βάζουμε στο γκριλ να ροδοκοκκινίσει..  
tips : Αν σας περισσέψει μίγμα τυριού, φτιάξτε με φύλλο κρούστας τρίγωνα πιτάκια  , τηγανίστε τα , και σερβίρετε με ντρέσινγκ με μελιού με ξύδι , πασπαλισμένα με σουσάμι..

Αρνάκι με κυδώνια

Υλικά

1/2 του φλυτζανιού ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κιλό αρνί κομμένο όπως για γιαχνί
Αλάτι, πιπέρι 
3 φλυτζάνια νερό
2 μεγάλα κυδώνια
χυμός από ένα λεμόνι

ΜέθοδοςΣε μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι τα κρεμμύδια και το κρέας.Προσθέτουμε νερό.Αφήνουμε να σιγοβράζει για μια ώρα  περίπου , ανάλογα και με το κρέας. 
Κόβουμε τα κυδώνια σε κομμάτια και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι για να κοκκινίσουν. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το κρέας ρίχνουμε λεμόνι και λίγο νεράκι αν χρειάζεται και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.

Πατζαροσαλάτα με ξυνόμηλο

 Πατζάρια βρασμένα και κομμένα σε κυβάκια
ξινόμηλο τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
σκόρδο
μαϊντανό
καρυδόψιχα
γιαούρτι σακούλας
αλάτι

(Αναλογίες δικές σας)

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

γαλατόπιτα ή "σαν" μπουγάτσα!

3 λίτρα γάλα
500 γρ κορνφλάουρ
250 γρ ζάχαρη άχνη
6 αυγά
50 γρ βούτυρο
ξύσμα πορτοκαλιού
βανίλια (ξυλάκι ή 3 βανίλιες σκόνη)

ένα φύλλο σφολιάτα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα , τη βανίλια   και το κορνφλάουρ και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς , προσθέτοντας το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη και στο τέλος τα αυγά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Πρέπει να κάνετε μια παχύρρευστη κρέμα , όχι σφιχτή . (Μην τη φοβηθείτε όταν ψηθεί θα σφίξει και όταν κρυώσει  ακόμη περισσότερο.)

Στο ταψί απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας και ρίχνουμε την κρέμα Το βάζουμε στο φούρνο στους 180 για 45 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με άχνη και κανέλα

Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

Σαλάτα σπανάκι με φρούτα

 Δοκιμάστε το.....θα σας ενθουσιάσει...!!!

Σπανάκι
πορτοκάλι
ρόδι
καρύδια

ελαιόλαδο
μπαλσάμικο με γεύση κεράσι

Νοστιμότατο....

τονοσαλάτα

Υλικά

Κονσέρβα τόνο σε νερό
κρεμμύδι ξερό
καρότο
μαρούλι
άνηθος
μαγιονέζα
χυμό λεμονιού
λάδι
ξύδι


Στραγγίξτε καλά τον τόνο. Πλύνετε και ψιλοκόψτε το μαρούλι και τον άνηθο. Τρίψετε σε χοντρό τρίφτη το κρεμμύδι και το  καρότο. Σε λεκάνη αναμίξετε όλα τα υλικά και βάλτε στο ψυγείο.

Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

Αυγοκαλάµαρα




Υλικά

Υλικά για τα αυγοκαλάµαρα
5 αυγά
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 κουταλιές ζάχαρη
1/2 ποτήρι τσικουδιά
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 φακελάκι µπέικιν-πάουντερ
αλεύρι όσο σηκώσει ,
αλάτι

Υλικά για το σιρόπι

2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι μέλι
κανέλα, καρύδια και σουσάµι για το
πασπάλισµα
ksp_096
Εκτέλεση:
Χτυπάµε το ελαιόλαδο µε τη ζάχαρη, την τσικουδιά, τα αυγά, το γάλα και το µπέικιν-πάουντερ. Προσθέτουµε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυµώνουµε καλά. Ανοίγουµε φύλλο πάχους ½ εκατοστού, το κόβουµε τετράγωνα κοµµάτια 10×10 εκατοστά, τα τυλίγουμε σε σχήµα χωνιού µε 2 πιρούνια ή δένουµε φιόγκους ή φτιάχνουμε άλλα σχήµατα και τηγανίζουµε σε καυτό λάδι. Τα βάζουµε στη συνέχεια σε απορροφητικό χαρτί. Ετοιµάζουµε το σιρόπι και βουτάµε κάθε αυγοκαλάµαρο στο σιρόπι που βράζει. Το αφήνουµε λίγο και έπειτα το τοποθετούµε σε µια πιατέλα και πασπαλίζουµε µε σουσάµι, κανέλα, καρύδια κοπανισµένα και λίγη ζάχαρη.

ΚΑΛΛΙΤΣΟΥΝΙΑ Λυχναράκια






Agreco - Καλλιτσούνια

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
500 γρ (4 φλιτζάνια) αλεύρι μαλακό
2 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού μαγιά του φούρναρη
1 πακετάκι στιγμιαία μαγιά
240 ml (1 φλιτζάνι) γάλα χλιαρό
120 ml (½ του φλιτζανιού) ελαιόλαδο
140 γρ (2/3 του φλιτζανιού ζάχαρη
2 αυγά
1 πρέζα αλάτι
3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
1 κγ κόλιανδρο και 1κγ μαστίχα κοπανισμένα


Για τη γέμιση
480 γρ (4 φλιτζάνια) μυζήθρα γλυκιά ή ανθότυρο
2 κρόκους αυγού
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας  ξύσμα λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας  κανέλα
2 κουταλάκια του γλυκού αλεύρι
6 κουταλιές της σούπας  ζάχαρη
κανέλα για να πασπαλίσουμε τη γέμιση
2 κρόκους αυγού, διαλυμένους σε λίγο νερό (για να αλείψουμε τα καλλιτσούνια)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα προσθέτοντας λίγο αλεύρι (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) και την αφήνουμε να φουσκώσει. Ή, αν χρησιμοποιήσουμε στιγμιαία μαγιά, απλώς την προσθέτουμε στο αλεύρι και συνεχίζουμε με τη συνταγή. Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη σε μια μεγάλη γαβάθα μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι, το γιαούρτι και το μείγμα της μαγιάς με το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και σιγά προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι με τα χέρια σας. Ζυμώνουμε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια για 5 λεπτά περίπου. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Περνάμε το τυρί από το μύλο των λαχανικών, αν έχουμε. Αλλιώς το λιώνουμε με ένα πιρούνι ή με το εργαλείο του πουρέ. Ανακατεύουμε τους κρόκους του αυγού, τη βανίλια, το μέλι, το ξύσμα λεμονιού, τη μισή κανέλα και το βούτυρο μέχρι να αναμειχθούν καλά. Κατόπιν προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Ανοίγουμε τη ζύμη και την κόβουμε στρογγυλά κομμάτια (διαμέτρου 10 εκ.) με ένα φλιτζάνι ή με τον κόφτη της ζύμης. Χρησιμοποιώντας ένα υγρό κουτάλι, βάζουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο κάθε κομματιού και στη συνέχεια κάνουμε πτυχές στις άκρες των καλλιτσουνιών σε 8 περίπου σημεία για να μοιάζουν με λυχνάρια. Αλείφουμε τα καλλιτσούνια με το μείγμα του αυγού με το νερό και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κανέλα. Βάζουμε τα καλλιτσούνια σε βουτυρωμένη λαδόκολλα και ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά.


Δοσολογία για 24-26 τεμάχια

ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ  ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ ΟΠΩΣ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ , ΔΑΦΝΗ, ΜΑΡΑΘΟ, ΔΥΟΣΜΟ, ΒΑΣΙΛΙΚΟ, ΑΝΗΘΟ, ΜΥΡΤΙΑ, ΘΥΜΑΡΙ, ΡΙΓΑΝΙ, ΔΙΚΤΑΜΟ, ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑα, ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ κ.α. ΠΡΟΣΘΕΤΑΙ ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑ ΣΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΜΑΣ. ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ 3-4 ΚΛΑΡΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΣ (ΦΡΕΣΚΑ Η ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ) ΜΕ 2 ΚΟΥΠΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΕ ΑΔΙΑΦΑΝΕΣ ΓΥΑΛΙΝΟ Η ΠΗΛΙΝΟ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ 2-3 ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΦΑΙΡΟΝΤΑΣ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ.
http://www.grecotel.com/

Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

κουνουπίδι ογκρατέν

2 κουνουπίδια
1 λίτρο γάλα
3 κούπες διάφορα τυριά
2 κούπες κρέμα γάλακτος
1 κούπα γιαούρτι
2 αυγά
μοσχοκάρυδο
αλάτι λίγο

Κόψτε και πλύνετε τα κουνουπίδια και βράστε τα μέσα στο γάλα . Όταν είναι σχεδόν έτοιμα σουρώστε τα και μεταφέρετε σε ένα πυρέξ. Σκορπίστε σε όλη την επιφάνεια τα τυριά. Χτυπήστε τη κρέμα, το γιαούρτι και τα αυγά προσθέστε μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι σκεπάστε με το μίγμα το κουνουπίδι και βάλτε το στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια του φαγητού.

Γαμοπίλαφο

1 κιλό αρνί
1 κρεμμύδι
1 ποτήρι λάδι
νερό
αλάτι
λεμόνι

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε το κρέας κομμένο σε μερίδες να τσιγαριστεί στο ελαιόλαδο, ρίξτε και το κρεμμύδι ολόκληρο και σκεπάστε τη.
Σε 15 λεπτά ανοίξτε τη κατσαρόλα και προσθέστε πολύ νεράκι να σκεπάζει το κρέας καλά και αλατίστε . Αφήνουμε να ψηθεί καλά το κρέας 20-30 λεπτά. Σουρώνουμε το κρέας και μετράμε 3 μέρη από το ζωμό, 1 μέρος νερό και 1 μέρος ρύζι γλασέ, για να φτιάξουμε το πιλάφι. Πού πρέπει να είναι ζουμερό όταν κλείσουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε στο ρύζι το χυμό 1-2 λεμονιών.

κοτόπουλο με μπάμιες

1 κοτόπουλο σε μερίδες
1 κιλό μπάμιες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ποτήρι τοματοχυμό από φρέσκες τομάτες
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι κρασί λευκό
αλάτι κύμινο πιπέρι

Βάζουμε στη κατσαρόλα το λάδι το αφήνουμε να κάψει και ρίχνουμε τις μπάμιες .  Τις αφήνουμε αρκετά να τηγανιστούν, τις ανακατεύουμε κουνώντας τη κατσαρόλα και με μια κουτάλα προσεχτικά τις βγάζουμε από τη κατσαρόλα και βάζουμε το κοτόπουλο. Το ροδοκοκκινίζουμε ρίχνουμε  και το κρεμμύδι να μαραθεί. Σβήνουμε με το κρασί και σε 5 λεπτά προσθέτουμε το τοματοχυμό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 20  λεπτά . Προσθέτουμε τις μπάμιες τα καρυκεύματα και αν χρειάζεται λίγο νεράκι και αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά να ψηθεί το φαγητό. Ανακατεύουμε το φαγητό κουνώντας τη κατσαρόλα  , δεν βάζουμε κουτάλα .! (αν το κοτόπουλο είναι χωριάτικο ή ελευθέρας βοσκής ο συνολικός χρόνος ψησίματος να αυξηθεί άλλα 10 λεπτά)