Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

Nτολμάδες με ψάρι


1 λάχανο μικρό αφράτο
20 αμπελόφυλλα
500 γρ Παστό μπακαλιάρο φιλέτο ξαρμυρισμένο
2 γινωμένες ντομάτες και τοματοχυμο
Χυμός από 1 λεμόνι
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 κολοκυθάκια
2 πιπεριές χρωματιστές
Μαϊντανό, άνηθο
Αλατοπίπερο
ελαιόλαδο
λίγο κορν φλαουρ

Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε τα φύλλα του Λάχανου και τα αμπελόφυλλα…
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα λαχανικά κομμένα σε κυβακια και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα προσθέτουμε το ψάρι και τον χυμό λεμονιού αφήνουμε 5 λεπτά να μαραθούν.
Παίρνουμε ένα φύλλο λάχανου, βγάζουμε το κεντρικό νεύρο, στρώνουμε επάνω του 2 αμπελόφυλλα και βάζουμε αρκετή γέμιση τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό και το βάζουμε σε ταψάκι
Συνεχίζουμε έτσι να κάνουμε 10 ρολακια, Προσθέτουμε νερό λάδι και τοματοχυμο σχεδόν να σκεπάζονται. Τα βάζουμε σε φούρνο στους 200 c για 30 λεπτά.
Στο σερβίρισμα, κόβουμε πλαγίως στα τρία τα ρολακια ,δένουμε τη σάλτσα με κορν φλαουρ και σερβίρουμε.

Μουσταλευριά


       2 1/2 κιλά μούστος
       3/4  ποτηριού ζάχαρη
       1 ποτήρι αλεύρι για 5 ποτήρια βρασμένο μούστο
       Κανέλα Σουσάμι καρύδια τριμμένα 
                                  
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το μούστο με τη ζάχαρη.
Βράζουμε το μούστο σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα όσο χρειάζεται. Δηλαδή όσο αφρίζει. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να σταματήσει να αφρίζει ο μούστος και να καθαρίσει. Όταν είναι έτοιμος, σβήνουμε τη φωτιά και τον αφήνουμε να κατασταλάξει 12+ ώρες.
Όταν έρθει η ώρα να φτιάξουμε τη μουσταλευριά, σουρώνουμε το μούστο περνώντας τον από ένα τουλπάνι. Από τον έτοιμο βρασμένο μούστο θα μετρήσουμε περίπου 10 φλιτζάνια δηλαδή εδώ θα χρειαστούμε 2 ποτήρια αλεύρι.  Κρατάμε λίγο βρασμένο στην άκρη και βάζουμε τον υπόλοιπο σε μια κατσαρόλα.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβουρντίζουμε το αλεύρι ανακατεύοντάς το συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Μόλις ροδίσει, το διαλύουμε στο μούστο που έχουμε φυλάξει και ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα. Ανάβουμε το μάτι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει. Στην αρχή το μίγμα είναι θολό, μετά όμως γίνεται διαυγές.
Μοιράζουμε τη μουσταλευριά στα μπολάκια και την αφήνουμε να κρυώσει.
Πασπαλίζουμε με κανέλα, σπασμένα καρύδια και καβουρντισμένο σουσάμι.

ΚΕΙΚ ΑΛΜΥΡΟ


4 αυγά
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 φλιτζάνια αλεύρι
1 μπέικιν
1 γιαούρτι στραγγιστό
2 φλιτζάνια
τυρί σκληρό
1 φλιτζάνι ξινομυζήθρα 
1 φλιτζάνι καρότο τριμμένο
1 φλιτζάνι κολοκύθι ρτιμμένο


Στο μίξερ χτυπάτε τα αυγά με το γιαούρτι, το λάδι, το αλεύρι και το μπέικιν. Αφού γίνει μια λεία ζύμη ρίχνετε  τα τυριά και χωρίζετε τη ζύμη στα δύο.Στο ένα μέρος προσθέτετε το καρότο και στο άλλο το κολοκύθι. Τα βάζετε προσεχτικά στη φόρμα να μην ανακατευτούν. Ψήνετε στους 175oC για περίπου 1 ώρα.

Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010

Σπανακόπιτα με ξινομυζήθρα

Οι χορτόπιτες είναι  από τα πιο διαδεδομένα φαγητά της Κρήτης.

1 κιλό σπανάκι
2 κρεμμύδια τριμμένα
1 ματσάκι μάραθο
2 φλ.ξινομυζήθρα
2 αυγά
λάδι

για το φύλλο
 1/2 αλεύρι
1ποτήρι νερό, 1φλιτζανάκι λάδι ,αλάτι ,σουσάμι
Χοντροκόβουμε το σπανάκι το τσιγαρίζουμε με το λάδι και το κρεμμύδι στη κατσαρόλα, όπου ρίχνουμε και τα μάραθα . Το βάζουμε σε σουρωτήρι να κρυώσει και να σουρώσουν τα πολλά υγρά.
Ανοίγουμε φύλλα λεπτά  .Στρώνουμε 2 στο πυθμένα του ταψιού. Απλώνουμε μια λεπτή στρώση από το σπανάκι που του έχουμε προσθέσει και τα αυγά . Απλώνουμε λίγη μυζήθρα και στρώνουμε επάνω ένα φύλλο . Ξαναπλώνουμε τη υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με το φύλλο .Το περνάμε με λίγο αυγό και το πασπαλίζουμε με σουσάμι αν θέλουμε (εγώ οπότε έχω βάζω ειδικά αν χρησιμοποιηθεί έτοιμο φύλλο)

Πρωινό για όσους δεν κάνουν δίαιτα

greak breakfast

Ψάρι με λαχανικά στο φούρνο


2 μεγάλα ψάρια κομμένα στα δύο
½ κιλό κολοκυθάκια
½ κιλό πατάτες
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κ.γ. πελτέ
2 μεγάλα κρεμμύδια
Φρέσκο βασιλικό ..
Ελαιόλαδο
Αλάτι 



Πλένομε τις πατάτες και τα κολοκύθια τα χαράζουμε και τα αλατίζουμε
Καθαρίζουμε και αλατίζουμε το ψάρι
Βάζουμε το ψάρι στη μέση σε ένα ταψί και γύρω-γύρω τα κολοκύθια
 και τις πατάτες που έχουμε τηγανίσει ελαφρά. Σε αυτό το λάδι επίσης  μαραίνουμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε τη τομάτα και το πελτέ διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό να πάρουν μια – δυο βράσεις. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο ταψί , ψιλοκόβουμε τα φύλλα βασιλικού και ψήνουμε περίπου 30 λεπτά.

Φιλέτο κοτόπουλο και μανιτάρια με σπανάκι

4 φιλέτα κοτόπουλο
8 μεγάλα στρογγυλά Μανιτάρια
1 κιλό Σπανάκι
100γρ κρεμμυδάκια φρέσκα
100γρ ψιλοκομμένα φρέσκα βότανα (Μαϊντανό άνηθο μέντα)
Λάδι αλάτι πιπέρι κύμινο
200 γρ γιαούρτι
20 γρ μουστάρδα
1 αυγό

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι , το φρέσκο κρεμμύδι , τα βότανα, το κύμινο και το σπανάκι το σοτάρουμε για 15 λεπτά περίπου
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κοτόπουλο . Ανοίγουμε τα φιλέτα στη μέση , βάζουμε μια κουταλιά σπανάκι το διπλώνουμε και με μια οδοντογλυφίδα το κλείνουμε για να μη φύγει ή γέμιση κατά την ώρα του ψησίματος.
Γεμίζουμε και τα μανιτάρια με σπανάκι.

Χτυπάμε σε ένα μπολ το γιαούρτι , τη μουστάρδα, και το αυγό σε ένα ομοιογενές σφιχτό μίγμα.    Με αυτό αλείφουμε γύρω – γύρω τα κοτοπουλάκια και βάζουμε μια κουταλιά πάνω σε κάθε μανιτάρι. Τα τοποθετούμε σε ταψί προσθέτουμε λάδι και νερό και τα ψήνουμε στο φούρνο 1 ώρα περίπου στους 200 βαθμούς.

Αρνί με γιαούρτι


1 κιλό αρνί ή κατσίκι
750 γρ γιαούρτι στραγγιστό
75 γρ βούτυρο
 2 αυγά
1φλυτζανάκι ελαιόλαδο
 Λεμόνι, αλάτι, μοσχοκάρυδο

Πλένομε το κρέας. Το αλατίζομε και το αλείφομε με το λεμόνι και το βούτυρο.
Το βάζουμε στο ταψί και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1,5 ώρα.
 Χτυπάμε τα αυγά με το λάδι και το γιαούρτι και λίγο μοσχοκάρυδο και περιχύνουμε το κρέας. Το ψήνουμε λίγη ώρα ακόμη.

Μπορούμε να προσθέσουμε στο φαγητό  αγγινάρες ή δαμάσκηνα ή άλλα αποξηραμένα φρούτα.

Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010

μαλαχτό σφουγγάτο (πατατοκροκέτα)

1 κιλό πατάτες
5 αυγά
200 γρ γραβιέρα τριμμένη
αλάτι ,πιπέρι, κύμινο,
για το τηγάνισμα αλεύρι ,λάδι.

Βράζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με το πιρούνι ή με την τρυπητή κουτάλα του πουρέ.
Προσθέτουμε χτυπημένα τα αυγά και τα υπόλοιπα υλικά ζυμώνουμε , πλάθουμε κροκέτες, τις αλευρώνουμε ελαφρά ,τις βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα , και έπειτα τις τηγανίζουμε.

Γαύρος στα αμπελόφυλλα

  
Καθαρίστε τους γαύρους ,αλατοπιπερώστε, βάλτε και μισή σκελίδα σκόρδο , στον καθένα και τυλίξτε σε αμπελόφυλλα. Βάλτε τους σε ταψάκι, ρίξτε λεμονόλαδο και ρίγανη και βάλτε στο φούρνο για 20 λεπτά 

Ψαροκόλυβα ή μαγεριά

Διάφορα όσπρια από 100 γρ
φασόλια ξερά
μαυρομάτικα
κουκιά ποικιλίας μυσιρλάκια (μικρά)
ρεβίθια
στάρι
αλάτι ελαιόλαδο.

Από βραδύς βάζουμε τα όσπρια σε νερό
τα βράζουμε όλα μαζί και στο τέλος προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι.

Χορτόσουπα με ξινόχοντρο



1,5 λιτρο νερό
200 γρ ξινόχοντρος
2 κ.σ σέλινο (τα κοτσάνια)
2 κ.σ μαϊντανό ίσως και μπούκοβο
2 κολοκύθια
2 καρότα
1 κρεμμύδι
1 πράσο
1 σέλερι  
2 τομάτες
1 φλ ελαιόλαδο

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά βάζουμε ελαιόλαδο στη κατσαρόλα και τα τσιγαρίζουμε. (εκτός τον μαϊντανό).
Προσθέτουμε το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν αρκετά.
Σε ένα πιάτο με νερό έχουμε μαλακώσει τον ξινόχοντρο  και τον προσθέτουμε στη σούπα. Λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγάκι από τη φωτιά προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό ή και μπούκοβο

  (σέλερι)

ξινόχοντρος

2,5 λτ.γάλα και 1 κιλό στάρι αλεσμένο

Αφήνουμε το γάλα 2-3 μέρες να ξινίσει . Το βράζουμε σε μια κατσαρόλα και το κατεβάζουμε από τη φωτιά . Προσθέτουμε το στάρι ανακατεύοντας συνεχώς. Ξαναβάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά και περιμένουμε να ψηθεί ο ξινόχοντρος. Αφού κρυώσει τον κάνουμε μικρές χουφτίτσες και τον αφήνουμε μια βδομάδα στον ήλιο να ξεραθεί. 

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

Γεμιστά λαχανικά με κριθαράκι




γεμιστά με κριθαράκι
για την γέμιση 
1 κρεμμύδι
1 τομάτα
1 κολοκύθι
1 πατάτα
2 σκελίδες σκόρδο
5-6 φύλλα βασιλικό
αλάτι,πιπέρι, κύμινο
1 φλιτζάνι κριθαράκι
2 φλ. ελαιόλαδο
γεμίστε 
3 πιπεριές
2 τομάτες
1 μελιτζάνα
2 πατάτε

Τρίψτε όλα τα λαχανικά της γέμισης στο χοντρό τρίφτη προσθέστε τα μυρωδικά , λάδι 1φλ ,αρκετό νερό, γεμίστε τα λαχανικά , τακτοποιήστε τα όμορφα στο ταψί και ενδιάμεσα βάλτε πατάτες . Ρίξτε 1 φλ. λάδι και 2-3 φλ. νερό . Βάλτε τα στο φούρνο στους 200 για 60 λεπτά περίπου.
Έτοιμα ζεστά - ζεστά.....καλή σας όρεξη...μμμμμμμμ!!!

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Θαλασσινά με μαύρες ταλιατέλες



Θαλασσινά με μαύρες ταλιατέλες

1 σουπιά
1 καλαμάρι
2 πλοκάμια χταπόδι
10 γαρίδες μεγάλες
10-15 ψίχα μύδι

2 μεγάλα ψιλοκομμένα κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι τοματοχυμό
½ ποτήρι λάδι
1 κ.γ. γλυκάνισο
Ελάχιστο αλάτι και πιπέρι

1 πακέτο μαύρες ταλιατέλες (τις βρίσκουμε σε όλα τα Σουπερ Μαρκετ)


Πλένουμε τα θαλασσινά και  κόβουμε σε ροδέλες σουπιά , καλαμάρι , και χταπόδι.
Τις γαρίδες τις βάζουμε σε ένα τηγανάκι για λίγα λεπτά και μόλις κοκκινίσουν τις βγάζουμε  και τις καθαρίζουμε αφήνοντας κεφάλι και ουρά (δεν θα είναι καλά ψημένες)
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο νερό και βράζουμε το χταπόδι για 30 λεπτά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε κρεμμύδι και σκόρδο ρίχνουμε το καλαμάρι και τη σουπιά , προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και σκεπάζουμε τη κατσαρόλα για 15 λεπτά. Προσθέτουμε το βρασμένο χταπόδι μαζί με τα υγρά του ,τις γαρίδες , το τοματοχυμό , γλυκάνισο και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό και αφήνουμε να ψηθεί το φαγητό.
Έχουμε βράσει και τις μαύρες ταλιατέλες ,τις έχουμε κρυώσει και έχουμε ρίξει λίγο λάδι όχι βούτυρο , για να μην κολλήσουν αλλά και για να γυαλίζουν.
Σερβίρουμε και στολίζουμε το πιάτο.

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010

Μπίζι ( όσπριο )


Μπίζι

1/2 κιλό μπίζι
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1κ.σ.αλεύρι
χυμός 1 λεμονιού
αλάτι

Από βραδύς βάζουμε το μπίζι στο νερό. Την άλλη μέρα το ξεπλένουμε καλά και το βάζουμε με καθαρό νερό να βράσει . Όταν είναι σχεδόν ψημένο το σουρώνουμε . Βάζουμε στη κατσαρόλα μισό ποτήρι λάδι το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο σοτάρουμε ξαναβάζουμε το μπίζι προσθέτουμε νερό και το αφήνουμε να μαγειρευτεί. Όταν είναι έτοιμο στύβουμε σε ένα βαθύ πιάτο ένα λεμόνι, μια κουτάλια κοφτή αλεύρι και λίγο ζουμί από τι κατσαρόλα χτυπάμε και δένουμε τη σάλτσα από το Μπίζι

Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2010

Τζουλαμάς


Τζουλαμάς

Ένα κοτόπουλο μέτριο
1/2 κιλό ρύζι γλασε
1/2 κιλό φύλλο χωριάτικο
1/2 κιλό μυζήθρα
200 γρ σταφίδες
150 γρ ζάχαρη και κανέλα
100 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα χοντροκομένα
σιρόπι..(ζάχαρη νερό φλούδα πορτοκαλιού)

Βράζουμε το κοτόπουλο και κρατάμε το ζουμί ( 4 κούπες )  και το στήθος που το κόβουμε σε μικρά μικρά κομματάκια. Βάζουμε 2 κούπες ζουμί στη κατσαρόλα και 4 νερό. Βράζουμε το ρύζι
(2 κούπες) και όταν είναι καλοψημένο ρίχνουμε και ανακατεύουμε τη ζάχαρη ,τις σταφίδες, το κοτόπουλο, κανέλα τα αμύγδαλα και μισή μυζήθρα. Λαδώνουμε 4  φύλλα τα στρώνουμε ένα ένα  και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη, κανέλα και λίγη μυζήθρα απλώνουμε το μιγμα ρυζιού βάζουμε άλλα δυο φύλλα το υπόλοιπο μιγμα και τα υπόλοιπα φύλλα πασπαλισμένα. Ρίχνουμε το ζουμί που έχει περισσέψει τον κόβουμε  και τον βάζουμε στο φούρνο στους 180 για 30-40 λεπτά. Μόλις τον βγάλουμε ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό.

χοχλιοί με λαχανικά και ξινόχοντρο

1κιλό πατάτες
500 γρ μελιτζάνες
500 γρ κολοκυθάκια
500 γρ χοχλιοί
300 γρ ξινόχοντρος
1 ποτήρι ελαιόλαδο
3 τομάτες ξυσμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι πιπέρι μαϊντανός

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι. Προσθέτουμε τα λαχανικά χοντροκομμένα. Μετά από 10 λεπτά προσθέτουμε τις τομάτες ,το σκόρδο, τους χοχλιούς,που έχουμε βράσει και καθαρίσει καλά, τον ξυνόχοντρο , το αλατοπιπερο. Σε 15-20 λεπτά θα είναι έτοιμο ρίχνουμε τον μαϊντανό (κουνάμε τη κατσαρόλα δεν βάζουμε κουτάλα)  και σβήνουμε τη φωτιά.

περγαμόντο γλυκό του κουταλιού

1 κιλό φλούδα περγαμόντο
1.5 κιλό ζάχαρη
300 γρ νερό
χυμό από 2 λεμόνια
1 βανίλια

Παίρνουμε μια ξύστρα και ξύνουμε τα περγανόντα ομοιόμορφα γύρω-γύρω και κόβουμε τη φλούδα δε μικρά κομμάτια . Τα βράζουμε 2-3 φορές για πέντε λεπτά αλλάζοντας το νερό, για να ξεπικρίσουν .Τα αφήνουμε και μια 2 μέρες σε νερό που αλλάζουμε συχνά . Το βγάζουμε και το απλώνουμε σε μια πετσέτα να στεγνώσει.Το περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού. Σε μια κατσαρόλα , βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη προσθέτουμε το περγαμόντο και αφήνουμε να βράσει ώσπου να δέσει το σιρόπι.

Ανθοί κολοκυθιών γεμιστοί



250γρ ρύζι καρολίνα
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 ντομάτες γινωμένες
3 κολοκύθια
1 ματσάκι δυόσμο
Αλάτι πιπέρι
30 κολοκυθοανθοί
1 ποτήρι ελαιόλαδο

Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε τη γέμιση
Ξύνουμε τα λαχανικά προσθέτουμε το μισό λάδι, το ρύζι, τον δυόσμο και το αλατοπίπερο
Με ένα κουταλάκι του γλυκού γεμίζουμε τους ανθούς. Βάζουμε περίπου μισό κουταλάκι γέμιση στον καθένα.. Τους βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα σε στρώσεις.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και νερό να τους σκεπάζει. Τοποθετούμε ένα πιάτο επάνω τους για να τους κρατάει σταθερούς όσο ψήνονται . Ψήνουμε περίπου για 20 λεπτά στην αρχή σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε

Χούμους

Υλικά
250  γρ ρεβίθια
4 κ.σ. ταχίνι
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλ.τζ. ελαιόλαδο
Χυμός από 2 λεμόνια
Αλάτι
Πάπρικα γλυκιά

Μέθοδος

Βάζουμε από βραδύς τα ρεβίθια στο νερό να φουσκώσουν .
Την άλλη ημέρα τα σουρώνουμε και τα βράζουμε . Τα στραγγίζουμε (αλλά κρατάμε λίγο ζουμί) και τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το κοκκινοπίπερο που με αυτό γαρνίρουμε .Αλέθουμε ανοιγοκλείνοντας τον διακόπτη. Αν είναι πολύ σφιχτό το μίγμα αραιώνουμε με το ζουμί από το βράσιμο, που κρατήσαμε , για να φτιάξουμε μια λεία κρέμα που να αλείφεται σε ψωμί ή κρακεράκια.

βαρκούλες λαχανικών με ξινομυζήθρα

200γρ ξινομυζήθρα
4 κολοκυθάκια
2 καρότα
1 κρεμμύδι
1 μαραθόριζα
1 πατάτα
1 τομάτα
και ότι άλλο λαχανικό σας αρέσει.
μαϊντανός
βασιλικός  ή δυόσμος.
ελαιόλαδο
1 ποτήρι άσπρο κρασί

Κόβουμε μια λεπτή φέτα κατά μήκος στα κολοκυθάκια και αδειάζουμε λίγο. Τα λαδώνουμε και τα βάζουμε στο γκριλ. Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε κυβάκια ,τα σοτάρουμε 15 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί.Κατεβάζουμε από τη φωτιά , προσθέτουμε την ξινομυζήθρα και τα μυρωδικά , γεμίζουμε τα κολοκυθάκια και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο 20 - 30 λεπτά.

Μωσαϊκο

Προσθήκη λεζάντας
Υλικά
ΠΤΙ-ΜΠΕΡ μπισκότα (3 πακέτα)
Κακάο σε σκόνη (4 κουταλιές μεγάλες)
Βανίλιας σε σκόνη (1/2 κουταλάκι του γλυκού)
Ζάχαρη άχνη (200 γραμμάρια)
Brandy (ένα ποτήρι κρασί του κρασιού)
Γάλα (ένα ποτήρι του γάλακτος)
Αυγά (3 αυγά)
Μαργαρίνη (200 γραμμάρια λιωμένη μαργαρίνη)  
Μέθοδος
Σε ένα μπολ σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και τα βρέχουμε με το γάλα.
Λιώνουμε το βιτάμ το βάζουμε σε ένα άλλο μπολ και αναμιγνύουμε όλα υπόλοιπα υλικά πολύ καλά. Περιχύνουμε με το παχύρευστο μίγμα τα μπισκότα. Ανακατεύουμε και φτιάχνουμε ρολό που τυλίγουμε με λαδόκολλα και βάζουμε στο ψυγείο 6 ώρες πριν το δοκιμάσουμε

Ρυζοκεφτέδες

Υλικά
3 φλιτζάνια ρύζι βρασμένο
6 αυγά (2 για το μείγμα και 4 για το πανάρισμα)
Αλάτι , πιπέρι
1 φλιτζάνι τυρί κίτρινο
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κρεμμύδι μέτριο τριμμένο
Τριμμένη φρυγανιά (2 κουταλιές για το μείγμα  και αρκετή για το πανάρισμα). 
Λάδι για τηγάνισμα
Μέθοδος
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο να σφίξει το μείγμα. Πλάθουμε κεφτεδάκια περνάμε από αυγό και φρυγανιά.Και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσο-κοκκινίσουν

Σφουγγάτο με κολοκυθάκια

 Υλικά:
1 κιλό κολοκυθάκια πλυμένα και λεπτοκομμένα.
5 αυγά.
Λίγη Μαντζουράνα (ξερή).
Αλάτι, πιπέρι.
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο.

Μέθοδος:
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και τα κολοκυθάκια σε μέτρια φωτιά να μαραθούν. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και μαντζουράνα (είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά) και χτυπάμε καλά.

Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα κολοκύθια από το τηγάνι και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα αυγά. Αφήνουμε λίγο λάδι στο τηγάνι και βάζουμε το μίγμα να ψηθεί καλά από τη μία μεριά και με τη βοήθεια ενός πιάτου μεγαλύτερου του τηγανιού, γυρίζουμε την ομελέτα να ψηθεί και από την άλλη.

Καλή σας όρεξη.

αγνόπιτες με μυζήθρα και βάλσαμο

1/2 κιλό αλεύρι
250 γρ γάλα
70γρ ελαιόλαδο
1 αυγό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
10 γρ αλάτι
5 γρ κανέλα

Για τη γέμιση

500γρ μυζήθρα
50γρ ζάχαρη
2 κγ βάλσαμο ψιλοκομμένο.

Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό . Σε μια λεκάνη βάζουμε το γάλα χλιαρό, τη μαγιά, ανακατεύουμε , προσθέτουμε αυγό, λάδι, αλάτι, κανέλα και σιγά-σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης ,φτιάχνουμε μπαλίτσες , τις ανοίγουμε και βάζουμε μια μικρή ποσότητα γέμισης. Πατάμε με τη παλάμη μας απαλά να γίνουν επίπεδες. Τις τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο και σερβίρουμε με μέλι.

Πιταράκια με αγριόρχοτα.


1,5 κιλό αγριόχορτα (λάπαθα, τσόχους, καυκαλίθρες, κουτσουνάδες,σχοινόπρασα, κρεμμυδάκια φρέσκα,μάραθα..κλπ..)
λάδι για το τσιγάρισμα.

1 κιλό αλεύρι
1/2 κρασοπότηρο λάδι
1 σφηνάκι ρακί και ένα ξύδι
λίγο αλάτι  και νερό όσο σηκώσει.

Πλένουμε καλά τα χόρτα τα κόβουμε, τα τσιγαρίζουμε για 20 λεπτά και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Ζυμώνουμε και ανοίγουμε λεπτό φύλλο. Το κόβουμε σε τετράγωνα βάζουμε ένα κ.γ. χόρτα στη μέση κλείνουμε σταυρωτά και τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο.

Ψωμάκι ζυμωτό στο ξυλόφουρνο...



Τη συγκεκριμένη ημέρα η γυναίκες αλλά και οι άντρες τις οικογένειας που συνεργάστηκαν για να φτιάξουν το ψωμί χρησιμοποιήσανε

30 κιλά αλεύρι σταρένιο
10 κιλά αλεύρι λευκό
20 κιλά νερό
1 κιλό ελαιόλαδο
300γρ μαγιά
150γρ αλάτι

Από βραδύς βάλανε σε μια λεκάνη 3 κιλά αλεύρι και την μαγιά που είχαν διαλύσει σε χλιαρό νερό . Έτσι έφτιαξαν το προζύμι. Την επόμενη ζύμωσαν και έψησαν  το ψωμί....που βέβαια δοκίμασαν επί τόπου.

Πυργάκι Λαχανικών

1 χοντρή μελιτζάνα
1 χοντρό κολοκύθι (να έχουν την ίδια διάμετρο )
1 σφιχτή τομάτα
2 τομάτες αλεσμένες για τη σάλτσα
2 φέτες μανούρι τυρί
λάδι , σουσάμι

Κόψτε ροδέλες ( 1εκ. ) τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια. Λαδώστε το τηγάνι και σοτάρετε τα λαχανικά. Κόψτε σε ροδέλες επίσης τη τομάτα και το μανούρι. Τσιγαρίστε με λάδι τις  αλεσμένες  τομάτες και φτιάξτε μια αραιή σάλτσα. Συναρμολογήστε το πυργάκι ρίξτε τη σάλτσα επάνω και βάλτε το στο φούρνο για 15 λεπτά...

Γεμιστά λαχανικά στη κατσαρόλα

200γρ ρύζι γλασέ
2 μεγάλα κρεμμύδια
αλάτι,  πιπέρι, 1κγ μαραθόσπορο
 μαύρες σταφίδες
5 ντομάτες, 5 πιπεριές
5 κολοκύθια, 5 μελιτζάνες.
2 ποτήρια λάδι
Μέθοδος
Αδειάζουμε τα λαχανικά με τη βοήθεια ενός κουταλιού του γλυκού. Ψιλοκόβουμε την ψίχα των λαχανικών και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ .
Προσθέτουμε , κρεμμύδι αφού το έχουμε περάσει στο μπλέντερ και το έχουμε αφήσει να στραγγίσει, ρύζι, αλατοπίπερο, σταφίδες, λάδι το ένα ποτήρι και τριμμένο μαραθόσπορο.
Γεμίζουμε τα λαχανικά με το μίγμα και τα βάζουμε σε δυο στρώσεις σε μια πλατιά κατσαρόλα. Πρώτα τα κολοκύθια ,τις μελιτζάνες , τις ντομάτες και τις πιπεριές ενδιάμεσα στα κενά. Προσθέτουμε νερό, ίσα να σκεπαστούν και το δεύτερο ποτήρι λάδι. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσουν τα λαχανικά
.

Λικέρ ρόδι

 λίτρο Ρακί
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
5 ρόδια

Καθαρίζουμε τα ρόδια και τα βάζουμε σε ένα δοχείο χωρητικότητας 2 λίτρων , προσθέτουμε τι ζάχαρη και τι ρακί και τα αφήνουμε στον ήλιο 25 μέρες ανακινώντας κάθε μέρα το δοχείο.. Σουρώνουμε και φυλάσσουμε σε γυάλινο μπουκάλι στο ψυγείο.

Κανταΐφι με κρέμα-σαντιγί

1κιλο κανταΐφι ψημένο στο φούρνο και σιροπιασμένο

Χτυπάμε 250 γ κρέμα γάλακτος και 250γρ φυτική κρέμα 150 γ άχνη ζάχαρη, 2 βανίλιες χτυπάμε να γίνουν σαντιγί και χωρίζουμε στα δυο . Στο μισό ρίχνουμε λιωμένη κουβερτούρα και κάνουμε καφέ σαντιγί.
Φτιάχνουμε φωλίτσες από το κανταΐφι βάζουμε τι λευκή κρέμα- σαντιγί και γαρνίρουμε με τη καφέ και κομματάκια γλυκών κουταλιού

Αρνάκι της Βεγγέρας

1 κιλό κρέας 
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
10 κεφαλάκια αγκινάρες
5 καρότα
5-6 πατάτες μέτριες
300 γ σταμναγκαθι
1 ποτήρι του κρασιού ξύδι
1 κ.γ. αλεύρι
Ελαιόλαδο αλατοπίπερο
Τσιγαρίζουμε σε πλατιά κατσαρόλα το κρέας στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα κρεμμυδάκια και τα καρότα σε φετακια.
Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να σιγοψήνετε το φαγητό , μετά από 20 λεπτά ρίχνουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά χοντροκομμένα και το σταμναγκαθι. Αφήνουμε να τελειώσει το ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά , χωρίς να ανακατεύουμε τη κατσαρόλα Διαλύουμε το αλεύρι στο ξύδι  ρίχνουμε στο φαγητό κουνάμε τη κατσαρόλα και σβήνουμε τη φωτιά



Όταν οι συνταγές της γιαγιάς γίνονται gourmet

Nτολμάδες με ψάρι

1 λάχανο μικρό αφράτο
20 αμπελόφυλλα
500 γρ Παστό μπακαλιάρο φιλέτο ξαρμυρισμένο
2 γινωμένες ντομάτες και τοματοχυμο
Χυμός από 1 λεμόνι
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 κολοκυθάκια
2 πιπεριές χρωματιστές
Μαϊντανό, άνηθο
Αλατοπίπερο
ελαιόλαδο
λίγο κορν φλαουρ

Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε τα φύλλα του Λάχανου και τα αμπελόφυλλα…
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα λαχανικά κομμένα σε κυβακια και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα προσθέτουμε το ψάρι και τον χυμό λεμονιού αφήνουμε 5 λεπτά να μαραθούν.
Παίρνουμε ένα φύλλο λάχανου, βγάζουμε το κεντρικό νεύρο, στρώνουμε επάνω του 2 αμπελόφυλλα και βάζουμε αρκετή γέμιση τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό και το βάζουμε σε ταψάκι
Συνεχίζουμε έτσι να κάνουμε 10 ρολακια, Προσθέτουμε νερό λάδι και τοματοχυμο σχεδόν να σκεπάζονται. Τα βάζουμε σε φούρνο στους 200 c για 30 λεπτά.
Στο σερβίρισμα, κόβουμε πλαγίως στα τρία τα ρολακια ,δένουμε τη σάλτσα με κορν φλαουρ και σερβίρουμε.

Σαρικόπιτα με ξινομυζήθρα

Παραδοσιακή πίτα τηγανιού της Κρήτης
Το όνομα παραπέμπει στο «σαρίκι» που φοράνε οι Κρητικοί 

Υλικά 
1 κιλό αλεύρι
600γρ ξινομυζήθρα
20γρ. ελαιόλαδο
30γρ ρακί
10γρ χυμό λεμονιού
10γρ αλάτι
500γρ περίπου νερό 
Μέλι, σουσάμι, κανέλα.

Μέθοδος

Τοποθετούμε σε μια λεκάνη το νερό το λάδι το χυμό λεμονιού τη ρακί και το αλάτι ανακατεύουμε και προσθέτουμε αργά – αργά το αλεύρι
Φτιάχνουμε τη ζύμη, την αφήνουμε περίπου μια ώρα να «ξεκουραστεί» και ανοίγουμε φύλλο με ξυλίκι. Κόβουμε σε μακρόστενες λουρίδες  ,και  κατά μήκος βάζουμε τη ξυνομυζήθρα . Πιάνουμε τη μια πλευρά από τη λωρίδα και σκεπάζουμε  έως τη μέση και μετά την άλλη έτσι σκεπάζουμε τη μυζήθρα.  Έπειτα πιάνουμε από τη μια άκρη και στρίβουμε προς τα μέσα. Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και από τις δυο πλευρές. Γαρνίρουμε με μέλι σουσάμι και κανέλα .


Μανιτάρια στο φούρνο

Tα πιο απλά είναι και πιο νόστιμα

2 κιλά μανιτάρια
Σκόρδο
Μαϊντανό
1ποτηράκι κρασί λευκό
3κ.σ.  Ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
1 κλαδάκι δεντρολίβανο

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά τα βάζουμε σε ένα πυρέξ και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή περίπου ώρα.
Όσο δεν καταναλώσετε βάλτε το σε ένα γυάλινο βαζάκι κρατήστε το στο ψυγείο .
Πολύ νόστιμο μεζεδάκι για ρακάκι μπορείτε να το προσθέσετε και σε πράσινες σαλάτες.                     

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010

Σαραγλί με φράουλες και σοκολάτα.

Για την Γέμιση
500 γρ φράουλες
10 γρ βούτυρο
20 γρ brandy
100 γρ κουβερτούρα λιωμένη
Χυμός από 1 πορτοκάλι
10 γρ ξύσμα πορτοκάλι
100 γρ φουντούκια χοντρό – αλεσμένα
100 γρ αμύγδαλα χοντρό - αλεσμένα
100 γρ ζάχαρη

Για το σιρόπι
250 γρ ζάχαρη
250 ml νερό
1 ξυλάκι κανέλα και 1 φλούδα πορτοκάλι

10 λεπτά φύλλα ζύμης
50 γρ βούτυρο λιωμένο

Σε μέτρια φωτιά βάζουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο και   τις φράουλες.. μετά από δυο λεπτά αρχίζουμε διαδοχικά και προσθέτουμε ένα ένα τα υλικά της γέμισης  να ομογενοποιηθούν και τα αφήνουμε  στην άκρη να κρυώσουν.
Σε ένα κατσαρόλι βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 20 λεπτά.

Παίρνουμε δυο φύλλα τα βουτυρώνουμε βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο τα κόβουμε κατά μήκος και φτιάχνουμε 2 λωρίδες   . απλώνουμε ένα πολύ –πολύ αραιό στρώμα από  τη γέμιση με τη φράουλα σε όλη την επιφάνεια της λωρίδας του φύλλου και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό. Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα. Τα Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο .
Τα ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά 180 βαθμούς και ρίχνουμε το σιρόπι μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο. Μετά 2 .ώρες κόβουμε διαγώνια τα μπαστουνάκια 5 cm
                                    

Αρνάκι Γεμιστό

1 μπούτι αρνί ξεκοκαλισμένο και ανοιγμένο σε πλατιά φέτα περίπου 2,5 κιλά
50 γρ ψιλοκομμένα φρέσκα βότανα  ( μαϊντανό, άνηθο ,μέντα , )
5 κόκκινες μεγάλες γλυκές πιπεριές ( κονσέρβας ή φρέσκιες ελαφρά βρασμένες )
200 γρ σκληρό λευκό τυρί ( Ελληνική Φέτα κατά προτίμηση  )
Αλάτι , πιπέρι
Προαιρετικά φύλλα από αμπέλι .

Ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος και 1 κομμάτι αλουμινόχαρτο..


Στρώνουμε στον πάγκο της κουζίνας το χαρτί ψησίματος 
Απλώνουμε επάνω τα αμπελόφυλλα  και το κρέας που έχουμε πλύνει και στεγνώσει .
Απλώνουμε 5 πιπεριές , πασπαλίζουμε με αλάτι πιπέρι και μοιράζουμε τα ψιλοκομμένα βότανα . Προσθέτουμε και το τυρί κομμένο σε κύβους. Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό με το χαρτί ψησίματος γύρω και το ξανά τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Το βάζουμε σε ένα ταψί με νερό και ψήνουμε σε φούρνο 180 βαθμούς για 3 ώρες.


Χοιρινό ρολό

2 κιλά χοιρινό κρέας
300 γρ ξινομυζήθρα
5 πιπεριές Φλωρίνης
μαϊντανό ψιλοκομμένο

Ζητάτε από τον κρεοπώλη να σας ανοίξει το κρέας σε μια λεπτή φέτα (εγώ χρησιμοποιώ πασέτα χωρίς κόκαλο και τη ανοίγω στα τρία).
Ακουμπάμε το κρέας στο πάγκο της κουζίνας στρώνουμε τις πιπεριές ,την ξινομυζήθρα  , τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε τυλίγουμε σε ρολό. Δένουμε με βαμβακερό σπάγκο και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 για 2 ώρες και 20 λεπτά στους 250 για να ροδίσει..

Καρότο γλυκό



1κιλό καρότα καθαρισμένα
και τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
4 βανίλιες (σκόνη)
Χυμός 2 λεμονιών 
Βάζουμε τα τριμμένα καρότα τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και βράζουν για 30 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών και τις βανίλιες και βράζουμε ακόμη 5 λεπτά. Όταν κρυώσει το γλυκό το βάζουμε σε καθαρά γυάλινα βαζάκια και το διατηρούμε στο ψυγείο για μήνες. 

γλυκό κυδώνι


1 κιλό κυδώνι
1 κιλό ζάχαρη
300 γρ. νερό
3 φύλα αρμπαρόριζα
χυμό 1 λεμονιού.

Καθαρίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε σε κομματάκια  τα βάζουμε στη κατσαρόλα με όλα τα υλικά και το ψήνουμε για 1 ώρα να δέσει το σιρόπι.

γλυκό σταφύλι

1 κιλό σταφύλια φράουλα
1 κιλό ζάχαρη
100 γρ νερό
1-2 βανίλιες
χυμό από 2 λεμόνια
1 ξυλάκι κανέλας

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις ρόγες των σταφυλιών, τη ζάχαρη και το χυμό από τα λεμόνια. Αφήνουμε 24 ώρες . Προσθέτουμε το νερό και την κανέλα και βράζουμε για 20 λεπτά να δέσει το σιρόπι

Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010

Ένας αληθινός θησαυρός υγείας και δύναμης.



Το μέλι είναι το συμπυκνωμένο νέκταρ των ανθέων και η πρόσθεση σ’ αυτό διαφόρων αδενικών εκκρίσεων των μελισσών, οι οποίες αυξάνουν τις θρεπτικές του ιδιότητες.

Η αξία του μελιού έχει εκτιμηθεί από τα πανάρχαια χρόνια. Στη αρχαία Ελλάδα θεωρείτο το πιο πολύτιμο δώρο της φύσης.

Οι αρχαίοι ¨Έλληνες πίστευαν ότι οι ολύμπιοι θεοί ήταν αθάνατοι γιατί τρέφονταν με αμβροσία, η οποία είχε ως συστατικό το μέλι.

Με μέλι ανατράφηκε ο Δίας από την νύμφη μέλισσα. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε το μέλι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών. Το ίδιο και ο Αριστοτέλης που πίστευε ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή.

Είναι αξιοθαύμαστο ότι για ένα κιλό μέλι οι μέλισσες επισκέπτονται 20.000.000 άνθη.

Επίσης ένα κιλό μέλι ισούται σε θρεπτικά συστατικά με:
60 φρέσκα αυγά, 3 κιλά βοδινό κρέας, 3 κιλά γάλα, 3 κιλά ψάρι, 5 κιλά χυμό πορτοκαλιού.

Κρητική διατροφή
ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 

Τα τυροκομικά, το μέλι, τα αρωματικά φυτά, τα χορταρικά και τόσα άλλα προϊόντα των Κρητικών βουνών, αποτελούν τη βάση για το θαύμα της Κρητικής κουζίνας.
Η Κρητική διατροφή αναγνωρίζεται σήμερα από την διεθνή επιστημονική κοινότητα σαν το πλέον αντιπροσωπευτικό και ποιοτικό παράδειγμα της ονομαζόμενης Μεσογειακής Διατροφής, η οποία έχοντας σαν βάση τα λαχανικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά σε συνδυασμό με την χρήση του ελαιόλαδου συντελεί στην μακροζωία και ευζωία.

Η Κρητική κουζίνα είναι από τις αρχαιότερες και πλέον εύγευστες γαστριμαργικές παραδόσεις στον κόσμο, με ποικιλία γευστικών και αρωματικών απολαύσεων.
Το μυστικό της Κρητικής διατροφής βρίσκεται στην πλούσια ποικιλία των προϊόντων που παράγει η Κρητική γη και στο ελαιόλαδο το οποίο χρησιμοποιείται σε όλα τα πιάτα.

Στο Ζαρό ,το ιστορικό χωριό της ρίζας του Ψηλορείτη με το ανέγγιχτο το φυσικό περιβάλλον και τους φιλόξενους κατοίκους, επιβιώνουν ακόμη και σήμερα όλα τα χαρακτηριστικά που συμβάλουν στη διατήρηση των παραδοσιακών διατροφικών συνηθειών της Κρήτης .

Στη περιοχή του Ζαρού, υπάρχει μια υπέροχη φύση που προσφέρει απλόχερα τα αναγκαία υλικά και ποιοτικά προϊόντα.
Οι νοικοκυρές με τη γνώση που στηρίζετε στη παράδοση αλλά και την ευρηματικότητα τους, αξιοποιώντας στο έπακρο την δυνατότητα των συνδυασμών που παρέχει η φύση δημιουργούν πλήθος γευστικών απολαύσεων

Η ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Το κρητικό διαιτολόγιο βασίζεται κυρίως εις τρόφιμα φυτικής προελεύσεως, δημητριακά, λαχανικά, φρούτα και ελαιόλαδον. Οι ελιές και το ελαιόλαδον συμβάλλουν μεγάλως εις την ζωτικότητα του οργανισμού του Κρητός. Εις τον ξένο επισκέπτη δίδεται η εντύπωσις ότι τα φαγητά των Κρητών κυριολεκτικώς κολυμβούν εις το λάδι. Το προϊόν αυτό χρησιμοποιείται εν αφθονία εις τη μαγειρικήν. Επίσης είναι απαραίτητον δια τη σαλάταν, την σούπαν και τα λαχανικά. Η κατανάλωση του ελαίου, αποτελεί ένα ιδιάζον χαρακτηριστικό του κρητικού διαιτολογίου, είναι η μεγαλύτερη-κατά πολύ - εις ολόκληρην την Ελλάδα

( Απόσπασμα έρευνας του Αμερικάνικου ιδρύματος Ροκφέλλερ 1948-1957 σε κατοίκους της Κρήτης.)

Αν και σήμερα η διατροφή των Κρητικών είναι πιο κοντά στο δυτικό μοντέλο εντούτοις η μεγάλη κατανάλωση του ελαιόλαδου τους χαρίζει δυνατές καρδιές .
Καλώς ορίσατε στη Βεγγέρα!
Ανοίξαμε τα συρτάρια των γιαγιάδων μας και πήραμε τις συνταγές τους.
Βάλαμε την εμπειρία την φαντασία και το μεράκι μας και φτιάξαμε τον ιδανικό χώρο στο Ζαρό για να δοκιμάστε και να απολαύσετε γνήσιες Κρητικές γεύσεις. Αλλά επειδή όλοι σας δεν θα μπορέσετε να έρθετε στο εστιατόριο μας  , θα μας συναντάτε και θα  δοκιμάζετε από εδώ  τις συνταγές μας.
Μιλάω στον πληθυντικό ,γιατί μπορεί να κάνω εγώ τις αναρτήσεις οι συνταγές όμως όπως καταλαβαίνετε δεν θα είναι όλες δικές μου. Είναι συνταγές που έχω ακούσει ή που έχω διαβάσει, για αυτό θα ήταν αγένεια να μιλάω στον ενικό.
Όμως όλες εκείνες που θα αναρτηθούν θα είναι μαγειρεμένες από εμένα και την ομάδα μου και θα είναι νόστιμες!!!